Den sorgliga skepnaden Breivik

 

Cervantes vände sig i romanen Don Quijote i satirens form mot de orimliga riddarromanerna. Bokens första del kom ut 1604 och den andra 1615. Romanen belyser skillnaderna mellan ideal och verklighet genom huvudpersonen som är riddaren av den sorgliga skepnaden.

Dagens orimliga riddarromantik såg vi i den sorgliga skepnaden av Anders Behring Breivik, som i Oslo och på Utøja dödade 77 människor. En gärning som efter händelserna i Oslo omedelbart tillskrevs islamska terrorister. Ett journalistiskt drömsenario i politisk tappning som avskrevs efter bara ett par timmar eller så snart verkligheten uppenbarade sig i form av en kristen korsriddare med vanföreställningar.

Breiviks försvarsadvokat framträder i TV och uttalar att min klient är ”insane”, alltså sinnessjuk. Rättspsykiatern Sten Levander säger att Breivik har ett vanföreställningssyndrom. Och vid paranoia fungerar man normalt utanför området för vanföreställningarna.

Efter undersökning av två norska psykiatrer står det klart att Breivik sedan många år lider av paranoid schizofreni. En diagnos som är invändningsfri utifrån en skolmedicinsk definition av sjukdomens symtom.

Behandling av sjukdomar är en uppgift för läkare. I hellenistisk kultur var det biologi och medicin som gällde vid sinnessjukdom.

När Konstantin lät sig kristnas på 300-talet fick läkarna stryka på foten för Jesus. Han kallade till sig sina tolv lärjungar och gav dem makt att driva ut orena andar och bota alla slags sjukdomar.

Med renässansen återkom antikens höga kultur efter den mörka medeltidens kristna riddarideal. Det innebar medicinsk behandling av sinnessjukdomarna fram till 1960-talet. På 1990-talet lagstiftade 349 svenska riksdagsmän(niskor) bort medicinsk behandling av sinnessjukdomarna till förmån för kristen exorcism i form av psykoanalys!  

En plattform för Altruist-Akademin - Allmänhetens skyddsombud.
Välkommen som medlem!                SEK 100:-    BG 284-5212
http://perulen.altruistakademin.se
 

Läs Vanvett!
Pris: SEK 20:- + porto
www.altruistakademin.se