www.sydostran.se - BLEKINGES NYHETASTE WEBBTIDNING
Insändare till Sydöstran 4 februari 2008 med reaktioner från läsarna
”Gökboet” i realitetens Rödeby 
INSÄNDARE 2008-02-04
Det samhällsfördrag som skyddar mot andra människors övergrepp gällde inte i Rödeby. Där tilläts ett gäng ungdomar i ett par års tid under devisen ”alla handikappade ska utrotas”, hota och förfölja en familj.
För att skydda sig mot lagbrytare, som påtvingade andra krig, slöt sig de fria individerna med hjälp av ett samhällsfördrag samman och satte som suveränt folk in en regering. Varje laglig regering vilar på folkets godkännande. I kraft av detta får senare samhällsmedborgare del i det ursprungliga samhällsfördraget.

Så formulerade den engelske filosofen John Locke (1632-1704) sin politiska filosofi. En fortsättning på tankegångar hos Thomas Hobbes (1599-1679), nedtecknade i boken Leviathan. I en första komplett svensk översättning utgiven 2004.
Om de fyra konkreta skotten i Rödeby, har det rapporterats om från början av oktober 2007. Men om det abstrakta, ideologin som ledde fram till skotten, har det varit tyst om fram till rättegången.

Under ett par års tid har ideologin ”alla handikappade ska utrotas” varit ledstjärnan för ett nätverk av ungdomar.
Förföljelsen av familjen i Rödeby och den skottlossning som blev följden, kunde ha stoppats av samhället. Men när samhällets skydd fallerar vid dödshotet, överlämnades skyddet åt slumpen, som låg i händerna på familjens överhuvud.
Regeringen har inte levt upp till samhällsfördragets ursprungsidé, när polisen under två års tid inte kunnat stoppa ungdomarna med ”utrotningsidéerna.”

Eftersom polisen inte kunnat skydda familjen, träder ideologin om nödvärn in som skyddsfaktor. Och till sitt förfogande för tankar om vad som bör göras har fadern bara något ögonblick.
Det personliga tänkandets ögonblick ställs mot samhällets tvååriga eftertanke. En handling i ett ögonblick utbytt mot eftertankens nödvärnsexcess.

Men det hela kunde ha slutat på ett helt annat sätt.
Familjefadern som inte led av någon egentlig sinnessjukdom, utan bara hade sociala umgängesproblem, hade tidigt vänt sig till psykiatrin för hjälp. Och enligt lagen har den psykiatriske läkaren skyldighet att rapportera vapeninnehav till polisen.
Men det gjordes inte. Trots den sektoriserade psykiatrins totala vårdansvar.

Av psykiatriöverläkare Bengt Berggren i DN sålunda uttryckt: ”Ängelholmskliniken blev berömd som den sannolikt enda i Europa med ett totalt vårdansvar som inte kan låsa in ens de tvångsintagna patienterna - man skruvade bort alla lås.”
Bengt Berggrens totala vårdansvar har, vad jag vet, aldrig prövats i domstol. Därför har åklagaren i Rödebymålet ett gyllene tillfälle att pröva psykiaterns vårdansvar för sina patienter. En prövning som i ett konstitutionellt styrelsesätt är möjligt för en självständig domarkår!

Filmen Gökboet är ett strålande exempel på vad som händer när samhället ger efter för kriminaliteten.
Fången och pedofilen McMurphy tas in på ett mentalsjukhus för att sinnesundersökas. Sjukhusledningen ger inte den kvinnliga mentalskötaren Ratched det moraliska och materiella stöd hon behöver för att hålla ordning.
En fiktion i filmen Gökboet men en realitet i verklighetens Rödeby!
Pär Eliasson
fil kand, Hallabro


Publicerad 2008-02-04 13:45. Senast uppdaterad 2008-02-04 16:26  
 

LÄSARKOMMENTARER
2008-02-04 18:35

Njaa...
Hmm Kanske jag är dum men kan skott i ryggen mot en obeväpnad betecknas som "nödvärn"? Jag förhåller mig tämligen skeptisk till detta. Eliasson får trots sin någåt snåriga svenska fram en poäng även om jag har svårt att se relevansen i vissa bitar av insändaren. Det stämmer dock att vi har ett ansvar gentemot varandra. Och att staten har i sin viktigaste uppgift att skydda medborgarna. Kontraktet uppfylls genom att vi betalar skatt och lägger denna makt i jusdt statens händer.
Det hat dock visat sig att det efter lång tid av vänsterstyre behövs en rejäl upprustning på den punkten
högerman från Hoby

2008-02-04 23:10
Tack Pär

En bra beskrivning av situationen i Rödeby med omnejd.
Människor helt rättslösa, när de angrips av gangsters, dock inte bara handikappade, vilken anledning som helst räcker för att vara lovligt byte för detta gäng, det räcker om du råkar titta på dem när du möter dem.
Man är bara intresant för staten när skatten skall betalas, sen är man inget värd.
Jag hoppas verkligen att inte alla Högermän anser att vi skall vara lovligt byte i våra hem, när gangsters skall roa sig.

Y.S
2008-02-05  13:09
YS HAR FEL!
Om YS hade läst vad jag skriver så hade det varit enklare Jag skriver:

staten har i sin viktigaste uppgift att skydda medborgarna.

Tyder detta på att jag verkar ha en mjuk inställning mot banditer tycker du?
Du får nog läsa på


Högermannen