www.sydostran.se - BLEKINGES NYHETASTE WEBBTIDNING
     Artikel av Göran Sundén i Sydöstran 20 september 2003
"Med lyhörda politiker hade vi sluppit
sommarens mordvåg"
ARTIKEL 2003-09-20
HALLABRO · Pär Eliasson är arg och ledsen när han talar om den mordvåg som svept över Sverige i sommar.
- Det hade aldrig behövt hända om politiker och makthavare lagt örat till marken och lyssnat på människor som har arbetat inom mentalvården i många år, säger Pär.

Förre mentalskötaren Pär Eliasson ger nu ut sin bok "Vansinnets offer" i en ny och omarbetad upplaga. En bok som angår allt fler efter sommarens mordvåg i Sverige, säger Pär.


Pär Eliasson, pensionerad mentalskötare, slog larm om den havererade psykvården decennier innan tio tusentals psykiskt sjuka människor lämnades vind för våg i det svenska samhället.
Redan i början av 1970-talet varnade Pär Eliasson för konsekvenserna av en flummig psykvård där vetenskapligt beprövade metoder och en förnuftig medicinering var på väg ut till förmån för allvarligt psykiskt sjuka människors rätt att röra sig fritt på gator och torg.
Utan medicinering och klämda mellan besparingar i kommuner och landsting har de psykiskt sjuka blivit en grupp som hamnat i välfärldssamhällets bakvatten.
Så har också priset för psykiatrireformerna eller snarare nedmonteringen av psykiatrin blivit oerhört högt.
Genom åren har allvarligt psykiskt sjuka dödat mördat mödrar, fäder, syskon och ibland har även människor som inte något samröre alls med den sjuke fått sätta livet till.
Det har räckt med att befinna sig på fel plats vid fel tid.
I början av 1970-talet arbetade Pär Eliasson som mentalskötare på Långbro.
Pär var också skyddsombud och den fråga som ständigt hängde i luften var om det skulle krävas ett ministermord begånget av en patient för att politikerna skulle inse att det inte går stänga mentalsjukhusen.
- Så en dag mördades ministrarnas minister. Olof Palme sköts ihjäl på öppen gata (månadsskiftet februari-mars 1986) men man förstod ändå ingenting, säger Pär som tycker det är märkligt att politikerna inte drog i bromsen redan några år innan 90-talet stod för dörren.
De psyksjuka fick fortsätta att skada och döda människor.
Sju år senare tyckte Pär det var dags att sätta klorna i mattan. Han JO-anmälde socialstyrelsen.
- Mönstret var då klart utmejslat. Kriteriet för den psykiskt sjuke att bli intagen och få vård verkade vara att först döda någon, säger Pär.
Hans JO-anmälan 1993 bottnade i det faktum att socialstyrelsen inte riktade någon som helst kritik mot den läkare som struntade i att erbjuda en Blekingebo psykiatrisk vård.
Kort därefter mördade mannen sin mor i Malmö julen 1991. Ett exakt identiskt mord inträffade samma år som Pär JO-anmälde socialstyrelsen. En 33-årig psyksjuk man högg ihjäl sin mor med kniv.
- Jag vet inte hur många mord som har begåtts genom åren av psykiskt sjuka människor, men jag vet att morden kunde ha förhindrats om de sjuka hade fått den vård och de mediciner de definitivt är i behov av, säger Pär.
Pär opponerar sig främst mot den uteblivna medicineringen.
- Det fungerar inte att bota schizofreni med samtalsterapi, säger Pär som blir upprör när han tar upp "rösträttsrörelsen" i Stockholm till diskussion.
- En rörelse som på fullt allvar anser att de röster som de sjuka hör inom sig kan vara ett stöd för patienten.
-Det är absurt med tanke på att många människor fått sätta livet till sedan psyksjuka följt sina inre röster och begått mord, menar Pär.
Han har hittills skrivit tolv böcker, varav de flesta tar upp den sönderfallande psykiatrin och konsekvenserna av att undvika medicinering.
En av hans böcker, "Vansinnets offer", ges nu ut i en ny och omarbetad upplaga.
- En bok som i dag angår allt fler med tanke på sommarens händelser, säger Pär.
Han har i många år kämpat för en återgång till en vårdform inom psykiatrin med fokus på den medicinska kompetensen.
- Hittills har varken politiker, läkare eller tillsynsmyndigheter orkat lyssna på vad jag har att säga.
- Detta trots att jag under mitt yrkesverksamma liv dagligen kommit i kontakt med psykiskt sjuka människor.
-Det hade kanske varit annorlunda om jag hade hetat Åsa Moberg eller Jan Guillou, tillägger Pär Eliasson
  
Göran Sundén
Publicerad 2003-09-20 03:00. Senast uppdaterad 2007-02-21 14:36