Blekinge Läns tidning
Artikel i Blekinge Läns Tidning 4 juli 2008
Förening vill studera vansinnet
RONNEBY 2008-07-04
Kulturprofilen Bosse Johansson och psykiatridebattören Per Eliasson slår sig i hop och bildar Altruist- akademin. Föreningen ska studera vansinnet.
Nu drar Eliasson till Almedalen för att sälja tidskriften Vanvett till politikerna.
Per Eliasson för en outtröttlig kamp för att få statsmakterna att instämma i åsikten att det var fel att avveckla mentalsjukhusen. De sjuka har lämnats vind för våg i samhället utan stöttning och utan medicin. Detta ligger bakom flera uppmärksammade mord, bland annat på utrikesminister Anna Lindh, anser Eliasson.
Nu bildar han, tillsammans med kulturprofilen Bosse Johansson, föreningen Altruist- akademin.
– Vi vill öka intresset för studiet av mänskligt beteende, särskilt vansinnet i olika tidsmiljöer, säger Per Eliasson.
Altruistakademins mål är att staten ska erkänna att psykiatrireformen var felaktig, rätta till det och be om ursäkt för konsekvenserna. Nästa vecka drar Per Eliasson till Almedalen för att dela ut flygblad och försöka sälja böcker och föreningens tidskrift Vanvett till politiker och publik.

Kulturprofilen Bosse Johansson
Bosse Johansson ställer upp i föreningen av två skäl.
– Jag tycker att Per har vettiga åsikter om det mesta, men ett lika starkt skäl är att jag vill hjälpa en person som står ganska ensam och därmed stödja demokrati och yttrandefrihet, säger han.
– Det är samma sak med mitt engagemang för Blekingestugan. Jag är inte så intresserad av Dan Andersson, men jag ställer gärna upp och hjälper folk som vill engagera sig för en bra sak.
Altruistakademin har redan några medlemmar och en styrelse har bildats. Det kommer att bli dyrbara resor till årsmötet så småningom. Förutom av Bosse Johansson och Per Eliasson består styrelsen av en skåning och en Kirunabo.
Fotnot: Begreppet altruism innebär att sätta andras intressen framför sina egna. Motsatsen är egoism

Christer Thörnquist
christer.thornquist@blt.se